Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

Teknisiä kuvia

 

Mäkiautojen rakentamisessa ongelmallisempia kohtia näyttää olevan toimivan ohjaus- ja jarrujärjestelmän toteutus.

 

Nyt näillä sivulla on teknisiä kuvia toimivista konstruktioista, joista jokainen voi tarvittaessa tehdä omat sovelluksensa ajokkiinsa.  

 

Ohjaus ja pyöräripustus

 

Kuvassa 1. Varmatoiminen ja helposti toteutettava etupyöräripustus ja vipu ohjausjärjestelmä. Lattaraudasta tehdyt ylä ja alatukivarret voidaan kiinnittää ruuviliitoksella myös puusta tehtyyn runkoon. Huomaa kuvasta myös ohjaustuntumaan vaikuttava olka-tappien (kääntöakseli) sivukallistuma (KPI) jonka tulee olla 3 asteen luokkaa.

 

 

Kuvassa 2. Vasen pyöräripustus. Kuvan vasemmassa reunassa ohjausakselin alapään vipu johon raidetanko kiinnittyy pallonivelellä. Raidetankoina voi käyttää esim. 8 mm kierretankoa jolloin ohjauskulmat on tarkasti säädettävissä halutuiksi. Pyörän puolella lattaraudasta valmistettuun kääntövarteen kiinnittyy raidetankojen toiset päät myös pallonivelillä. Pitempi raidetanko siirtää ohjausliikkeen toiseen etupyörään. 

 

 

Kuvassa 3. Kääntövarsi vipu ja raidetangot pallonivelineen takaa nähtynä. 

 

 

Kuvassa 4. Oikean puolen pyöräripustus ja raidetangon kiinnitys takaa nähtynä. Ohjauskulmista auraus/haritus suositellaan perus säädöksi aurauskulma 0 tai +1 mm

 

 

Kuvassa 5. Olka-akseli kokonaisuus kun pyörä on irroitettu. Olkatapin (kääntöakselin)runkona hydrauliputkesta tehty holkki johon hitsataan kääntövarsi lattarauta ja olka-akseli. Olka-akseli johon pyörä laakeroidaan on helpoin valmistaa vakio mittaisesta pultista, koska se on valmiiksi kovaksi karkaistu ja siinä on kierre valmiina. Olkatappina käy myös vakiomittainen pultti. Kuvan konstruktiossa olkatappi on lisäksi teflon holkitettu ja siten huoltovapaa. Jotta olka-akseli kokonaisuudesta saadaan mittatarkka kannattaa valmistaa yksinkertainen hitsausjigi joka myös helpottaa hitsausvaihetta. Huomaa kuvasta myös ohjaustuntumaan vaikuttava olkatapin takakallistuma (caster) jonka tulee olla n. 3 asteen luokkaa.

 

 

Kuvassa 6. Vasen pyöräripustus nähtynä päältä.

 

Jarrut

 

 

Kuvassa 7. Sachs-merkkisin rumpujarruin varustettu ajokki. Tämä on helppo tapa päästä jarruongelmista. Rumpujarruissa on hyvä jarrutustuntuma verrattuna renkaaseen laahaavaan kapulajarruun. Polkupyörien levyjarruistakin saa värkättyä oivat hillitsimet.

 

 

Kuvassa 8. Jarrupolkimen voi toteuttaa näinkin. Yhtenäinen jarruvaijeri kiertää rullan kautta ja siten molemmat takajarrut ovat melko hyvässä tasapainossa samanaikaisesti. Hyvästä jarrutuntumasta ja balanssista on hyötyä etenkin vaativilla radoilla joissa suorat ja mutkaosuudet ovat vaihtelevia.

 

Kuvassa 9. GP luokan Brembon hydraulisilla levyjarruilla varustettu ajokki. Näillä jarruilla jarrutusmatkat ovat lyhyitä ja tarkkoja. 

 

 

Muuta tekniikkaa

 

 

 Kuva 10. Mäkiautoonkin valmistetaan ralliturvavöitä suomessa.

 

 

 

 

Kuva 11. Myös ohjauspyöriä on moneen lähtöön.

 

Kuva 12. Kokomuovinen ohjauspyörä.

 

 

 

Kuva 13. GP luokan ajokin hammastanko ohjausvaihde ja hydraulinen jarrupääsylinteri.

 

 

 20.3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

©2019 Mäkiauto - suntuubi.com