Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Autojen rakentaminen

Ennen varsinaista autoprojektin käynnistämistä kannattaa selvittää käytettävissä olevat voimavarat vaikka mäkiautoilu ei ryppyotsaisten puuhaa olekaan.

Tärkeää on selvittää mm. avainhenkilöt, sitoutuminen, askartelutilat, työvälineet, osaamisen taso, mitä tavoitteita asetetaan, mihin luokkaan ja kilpailuihin osallistutaan, projektin aikataulu, kuka ajaa vai ajaako kaikki, onko tiimissä useampia autoja, rahoitus, kuljetusten järjestäminen, huolto- ja kannatusjoukot, turvalliset testimäet jne. Näistä em. seikoista toimivan tiimin rakentaminen aloitetaan.

Mäkiautojen tekniset säännöt

Jos mäkiauton rakentaa omaksi tai kaveriporukan iloksi ei teknisillä säännöillä ole kovin suurta merkitystä. Tekniset säännöt ja määräykset tulevat tärkeiksi kun osallistutaan jonkun tahon järjestämiin kilpailuihin.

Mitään yhtenäisiä teknisiä sääntöjä ja määräyksiä ei ole olemassa, koska kilpailujen järjestäminen on vapaata ilman minkään kattojärjestön ohjeistusta.

On huomioitava, kun joku taho järjestää mäkiautokilpailun tai osakilpailusarjan se laatii ja vahvistaa yleensä omat tekniset säännöt ja määräykset. Näiden sivujen navigaatio kohdassa (Teknisiä sääntöjä) on kerätty luettelo eri kilpailuluokkien säännöistä viime vuosilta. Jos kisoja järjestetään olisi hyvä hyödyntää näitä olemassa olevia sääntöjä, koska niiden mukaista ajokalustoa on eri puolilla maata jo olemassa.

Vinkkejä auton rakentamiseen

  • Ennen työ- ja mittapiirrosten tekemistä kannattaa selvittää mitä valmiita osia on saatavilla ja tullaan käyttämään. Kuten 4Kpl pyörät (renkaat/vanteet), pyörän napojen laakerointi, jarrujärjestelmä (esim. 2kpl jarrulevy, 2kpl jarrusatula, 1kpl pääsylinteri), 1kpl ohjauspyörä, 4kpl ohjausnivelet jne.

  • Tämän jälkeen suunnitellaan mm. runkorakenne, kuljettajan paikan mitoitus, istuin, pyöränripustukset, akselisto, ohjausjärjestelmä, jarrujärjestelmä, turvakaaret, mahdolliset korirakenteet.

  • Kun suunnitteluvaihe on valmis tehdään tai teetetään omavalmisteosat.

  • Ajokin kokoonpanovaihe on mielenkiintoista aikaa. Kokoonpanossa yleensä paljastuu hutiloitu suunnitteluvaihe ja epätarkka mitoitus. Ruuvit, mutterit ja muut pienkomponentit kartoitetaan ja hankitaan yleensä tässä vaiheessa.

  • Jos kokoonpanossa on päästy tavoitteeseen osat irrotetaan ja pintakäsitellään. Palkitaanhan kisoissa monesti myös parhaiten rakennettu ja viimeistelty ajokki. Joskus pintakäsittelyvaihe tehdään testiajojen jälkeen jos epäillään, että konstruktio vaatii muutoksia.

  • Testausvaihe on yksi hauskimmista ja mieleenpainuvimmista vaiheista projektissa. Testauksessa käytettävä mäki tulee valita niin, että itselle tai ulkopuolisille ei aiheuteta minkäänlaista vaaraa tai haittaa. Testipaikkaa kannattaa kysellä myös MCC Action Park rinneautoilu rinteistä. Turun rinteessä se ainakin onnistuu sovittaessa.

  • Testausvaiheen jälkeen auto on valmis kilpailutapahtumiin, joissa viimeistään koko tiimin työ palkitaan ainakin yhdessäololla ja kilpailujännityksellä.

     

Mitä auton rakentaminen maksaa 

On muistettava, että kaikki harrastustoiminta maksaa aina jotain. Edullisimmillaan puuvalmisteisen vakioluokan ajokin voi näppärä kaveri rakentaa harrastetyönä vain viidenkymmenen euron hintaan. Grand Prix luokan metallirunkoiseen autoon, jossa on kookkaammat ilmakumirenkaat ja auto on varustettu hydraulisilla levyjarruilla ja kenties hammastanko ohjausjärjestelmällä hintaa alkaa kertyä jo viidestäsadasta eurosta ylöspäin. Hintaan vaikuttaa käytetäänkö uutta vai käytettyä osaa ja löytyykö kotitarpeista ns. poistomateriaalia jota voi hyödyntää.Toista ääripäätä edustaa mm. Mikkelin ammattikorkeakoulun tutkimuskeskus YTI:n rakentama Das Boot huippu mäkiauto, joka on kustannuksiltaan 10.000 euron luokkaa. www.mamk.fi/makiauto   ggghttp://www.mamk.fi/makiauto http://www.mamk.fi/makiauto 

 

19.2

 

 

 

©2019 Mäkiauto - suntuubi.com